[Jabłkowo, Łosiniec] Wiosna, wiosna, wiosna!!!

mar 27, 2012   //   Autor: Maciej   //   Aktualności, Jabłkowo, Przedszkole, Łosiniec  //  Brak komentarzy

22 marca 2012 roku w naszym Przedszkolu świętowaliśmy nadejście wiosny. Obchody pierwszego Dnia Wiosny na stałe wpisały się w kalendarz imprez i uroczystości przedszkolnych. Organizatorami imprezy w Jabłkowie były pani Magdalena Reis i pani Patrycja Widzińska. Dzieci z grup Pszczółek i Słoneczek z Przedszkola Publicznego w Jabłkowie wraz z wychowawczyniami postanowiły sprawdzić, czy wiosna rzeczywiście już do nas zawitała O godzinie 11.00 dzieci zebrały się przed budynkiem przedszkola, aby wspólnie odbyć pochód po najbliższej okolicy, by przywitać nową porę roku – wiosnę. Kulminacyjnym punktem uroczystości był oczywiście pochód z Marzanną i symboliczne „wypędzenie zimy” poprzez jej spalenie. Dzieci kilka dni wcześniej wraz z pomocą wychowawców przygotowały kolorowe stroje, transparenty oraz symboliczną kukłę. Podczas pochodu dzieci zaprezentowały swoje okrzyki na powitanie wiosny: ?żegnaj zimo! witaj wiosno!?, a także grały na instrumentach muzycznych. Wszyscy wspaniale się bawili, wiwatowali, tańczyli i grali. Trzeba dodać, że pogoda w tym szczególnym dniu naprawdę nam sprzyjała. Niebo było błękitne i bezchmurne, słońce mocno grzało, a ptaki powróciły z ciepłych krajów i można było je ponownie usłyszeć i zobaczyć. Impreza stała się wspaniałą okazją do kultywowania tradycji szkolnych oraz integrowania się zespołów klasowych.

Patrycja Widzińska

Magdalena Reis

16. 03. 2012 r. piątek W Przedszkolu Publicznym w Jabłkowie oddział Łosiniec dzieci obchodziły pierwszy dzień wiosny przedszkolaki ubrane były na zielono  . Nasze przedszkole zamieniło się w salon fryzjerski i kosmetyczny paznokcie przybierały różne kolory tęczy, dziewczynki miały fryzurki na cebulki , a na głowach chłopców  ?stawały jeże?. Na twarzach malowały się postacie z bajek, fruwały motylki, po słodkim poczęstunku każde z dzieci otrzymało kolorową kredę i na boisku przedszkolnym namalowały piękną tęczową łąkę. Dzieci pożegnały zimę a powitały wiosnę, pogoda dopisała słońce świeciło dzieci wróciły do domu z uśmiechem na twarzy.

Justyna Korczak – Sekowska

Monika Długa