[Rejowiec] Sprzątanie świata

wrz 26, 2011   //   Autor: Tęcza   //   Aktualności, Przedszkole, Rejowiec, Rejowiec, Szkoła  //  Brak komentarzy

Sprzątanie świata Rejowiec

Już po raz osiemnasty ruszyła ogólnoświatowa akcja Sprzątnie Świata, w której wzięli udział również przedszkolacy i uczniowie Szkoły Podstawowej w Rejowcu. Co roku we wrześniu rozpoczyna się wielkie sprzątanie najbliższej okolicy. Akcji w tym roku towarzyszy hasło: ?Lasy to życie ? chrońmy je!?, które nawiązuje do  trwającego Międzynarodowego Roku Lasów, ustanowionego przez Organizację Narodów Zjednoczonych.

Ze względów turystycznych Rejowiec to bardzo ważne miejsce, przecinają się tu wszystkie główne szlaki turystyczne przebiegające przez Gminę Skoki. Tutejsze okolice porośnięte są pięknymi lasami, o które rzecz jasna powinniśmy zadbać wszyscy, ponieważ każdy z  nas jest  odpowiedzialny za nasze wspólne środowisko naturalne, miejsce w którym żyjemy, uczymy się, ale także i wypoczywamy.  Pamiętajmy także o leśnych zwierzętach, nie ingerujmy w ich złożone ekosystemy, pozostawiając po sobie śmieci.

W dniu 23 września przedszkolaki i uczniowie klas I ? VI wraz z nauczycielami wyruszyli na pobliskie uliczki, place oraz na skraj lasów, by posprzątać zalegające tam śmieci, które przecież pozostawia człowiek?

Dowodem na istnienie dzikich wysypisk śmieci stanowi ilość  worków różnorodnych odpadów uzbieranych w tym dniu przez dzieci.

Zatem? chrońmy lasy, dbajmy o  nasze środowisko, nie tylko raz w roku. Zawsze składujmy śmieci tam gdzie jest ich miejsce!